Ontdek hier wanneer voetgangers voorrang hebben!

Voetgangers en voorrangsregels

Als het om verkeersprioriteit gaat, lijken bestuurders meestal voorrang te hebben op de weg. Maar wanneer is het de beurt aan voetgangers? Het lijkt misschien dat voetgangers altijd voorrang hebben, maar het is belangrijk om te begrijpen in welke situaties ze inderdaad prioriteit hebben. Een goede kennis van deze regels is cruciaal, vooral voor het slagen voor het autotheorie-examen.

Wie wordt beschouwd als voetganger?

Een voetganger is niet alleen iemand die te voet gaat, maar ook iemand die een fiets, bromfiets of ander voertuig aan de hand heeft. Dit geldt ook voor mensen op een skateboard, rolschaatsen of step. Voetgangers moeten zich houden aan de geldende verkeersregels, en als er een voetpad, trottoir of berm beschikbaar is, dienen ze deze te gebruiken. Als deze niet beschikbaar zijn, kunnen ze het fietspad gebruiken, en als dat er ook niet is, is het zelfs toegestaan om langs de zijkant van de rijbaan te lopen.

Voorrangsregels voor voetgangers

Voetgangers hebben bepaalde voorrangsregels die moeten worden gerespecteerd:

Als een voetganger rechtdoor op dezelfde weg gaat, hebben ze voorrang op alle andere voertuigen.

Voetgangers hebben altijd voorrang op een zebrapad, of ze nu al oversteken of van plan zijn om over te steken.

Bij een uitrit heeft een voetganger voorrang op een auto, scooter of fiets die de uitrit wil gebruiken.

Looproutes voor voetgangers

Meestal lopen voetgangers op de stoep of het voetpad. Als die er niet zijn, kunnen ze het fiets- of bromfietspad gebruiken. Als ook die ontbreken, is het toegestaan om in de berm te lopen of op de uiterste zijde van de rijbaan, weg van het verkeer. Het naleven van deze voorrangsregels en het gebruik van de juiste looproutes draagt bij aan een veilige en ordelijke verkeerssituatie voor alle weggebruikers.