Fietspadbord | Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Fietspad bord

Nederland mag er zich altijd nog op beroepen een weginfrastructuur te hebben waar er veel aandacht is besteedt aan de fietser. Dat is ook te merken aan de grote groepen fietsers die dagelijks weer aan het verkeer deelnemen.

Ook voor hun zijn er tal van verkeersborden fietsers van toepassing en maakt dat alles een vlotte doorstroming mogelijk. Dat is ook te zien aan de vele fietspaden en zijn die duidelijk met behulp van verkeersbord fietspad weergegeven. Om te kunnen slagen voor het auto theorie examen is het van groot belang de betekenis van deze borden te beheersen.

Een verplicht fietspadbord zorgt voor duidelijkheid

Er is in de praktijk soms wel enig misverstand over de partijen die wel bevoegd zijn om gebruik te maken van zo een fietspad. Dat komt de veiligheid ten goede en is het verder van belang om een vlotte doorstroom te garanderen. Bijzonder is het wel, dat zo een fietspad bord ook herkend dient te worden door personen die nog niet over een rijbewijs beschikken.

Herkennen van het bord fietspad is echter eenvoudig: rond blauw met een witte fiets erop. Niet veel uitleg dus voor nodig en is het wettelijk wel verplicht om als fietser gebruik te maken van het fietspad wanneer zo een verplicht fietspadbord aanwezig is.

Soms kan zo een fietspad er niet zo aantrekkelijk eruitzien waardoor de verleiding groot is om gebruik te maken van andere wegen. Dat zal echter niet alleen een boete opleveren, maar is het nog eens levensgevaarlijk. Andere weggebruikers zoals bromfietsers en auto's verwachten je namelijk niet op hun gedeelte van de weg en kan dat allemaal dus wel anders uitpakken.

Zijn bij een bord fietspad alleen fietsers welkom?

Het moet wel duidelijk zijn, dat zo een fietspad ook toegankelijk is voor snorfietsen en elektrische met een maximumsnelheid van 25 km/u. Elektrische fietsen zijn fluisterstil en is het soms wel even schrikken wanneer eentje je zo plots inhaalt.

Zij mogen echter bij de aanwezigheid van een bord fietspad bord geen gebruik maken van de andere wegen en blijft het oppassen geblazen.

Wat is een onverplicht fietspad?

Naast zulke verplichte fietspaden , is er op verschillende plaatsen ook sprake van onverplicht fietspad. Het bord zal dus niet aanwezig zijn, maar wel een andere in de vorm van een rechthoekig bord met het opschrift fietspad. Het is altijd een goed idee om mee te gaan met het voorstel om van zo een fietspad gebruik te maken omdat het niet alleen veiliger is, maar het een ontspannend gevoel geeft om gescheiden van het overig verkeer op jouw gemak te genieten van de fietstocht.

Als fietser moet je nu eenmaal wat extra voorzichtigheid ten dage leggen en helpt het aardig mee wanneer er gebruik gemaakt kan worden van een fietspad. In sommige gevallen is dat nog verplicht ook en zal het met een relevant bord worden aangegeven. Let er ook op, dat snorfietsen gebruik mogen maken van zo een fietspad.