Alles over het Rijbewijs A | Advies & Informatie

Rijbewijs A: motorrijbewijs informatie

Rijbewijs A: motorrijbewijs informatie

Het rijbewijs A is een officieel document dat vereist is om een motor te mogen besturen. Het is een pasje met een specifieke categorieaanduiding. Het verkrijgen van een rijbewijs A houdt in dat je hebt aangetoond voldoende kennis, inzicht en vaardigheden te bezitten om veilig een motor te kunnen besturen. Het rijexamen wordt afgenomen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).

Een recente toevoeging aan het rijbewijs A is de code 80-regeling. Dit houdt in dat bestuurders onder de 24 jaar een lichtere versie van het rijbewijs A krijgen, genaamd A2. Na twee jaar wordt dit automatisch omgezet in een volwaardig rijbewijs A, zonder verdere examens.

Overstappen van A2 naar A

Indien je al minimaal twee jaar rijbewijs A2 hebt, kun je overstappen naar het onbeperkte vermogen van rijbewijs A. Dit vereist slechts een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Stappen om een A-rijbewijs te behalen

1. Leeftijdsvereiste: Voor motoren met beperkt vermogen moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

2. Theoriecertificaat: Succesvol afronden van het motortheorie-examen bij het CBR om het theoriecertificaat te verkrijgen.

3. Praktijkexamen: Dit bestaat uit twee onderdelen - deelname aan het verkeer en het beheer van het voertuig.

Getrapte Motorexamen A2

Overstap van A2 naar A

Het is belangrijk om aan alle vereisten te voldoen en het examen met succes af te leggen om een A-rijbewijs te verkrijgen.