Trekgewicht Auto | Wat Moet je Weten? Lees Het Hier!

Trekgewicht auto

De auto wordt voor tal van doeleinden gebruikt en is het verplaatsen van personen en vracht een primaire activiteit. Niet alleen in de auto zelf kan er veel worden meegenomen, maar is het in de meeste gevallen ook mogelijk om een aanhangwagen of camper mee te trekken.

Dat is natuurlijk weer gebonden aan regels en speelt de auto zelf daarbij een grote rol. Een trekgewicht auto overzicht kan altijd op het internet opgezocht worden en zal het duidelijk zijn, dat er sprake is van grote verschillen.

Het trekvermogen auto hangt af van een aantal factoren

Met een stadsauto zo een forse familiecamper over de snelweg sleuren is er dus helemaal niet bij omdat apart van de strenge verkeersregels, de auto technisch in staat moet zijn om op een veilige manier om te kunnen gaan met het extra gewicht.

Het is daarom de autofabrikant die alle specificaties opgeeft. Het vermogen moet een vlotte gang in het verkeer garanderen zonder dat je op een gegeven moment met een ontplofte motor langs de weg komt te staan. Ook een vakantie in de Alpen bijvoorbeeld met zo een camper mag geen probleem zijn.

Naast het vermogen, is ook de aandrijflijn en versnellingsbak van belang. Vooral bij auto's met een automatische transmissie is het van groot belang omdat de koeling van de automaat in orde moet zijn. Er wordt soms een oliekoeler ingebouwd om te voorkomen dat de versnellingsbak schade zal oplopen. Het maximaal trekgewicht auto overschrijden heeft niet alleen vergaande gevolgen voor de veiligheid, maar kan ook de auto grote schade ondervinden.

Trekgewicht auto is afleesbaar op de autopapieren

Met alle relevante technische informatie op zak, is het duidelijk dat er streng op wordt toegezien, dat het duidelijk voor alle partijen is wat het trekgewicht bedraagt.

Zo is de informatie aanwezig op de autopapieren en is er op het rijbewijs ook aangegeven tot waar de bevoegdheid strekt voor het trekken van een bepaald gewicht.De combinatie van dit alles zorgt ervoor, dat alles veilig eraan toe moet gaan in het verkeer.

Trekgewicht auto berekenen, hoe doe ik dat?

Het trekgewicht auto berekenen kan met het invoeren van de relevante technische informatie en zijn er op het internet een aantal sites aanwezig waar dit kan gebeuren. Overigens moet het trekgewicht auto ook gewoon voorkomen op het kentekenbewijs. Het achterhalen van de informatie is dus vrij eenvoudig en voorkom je met de juiste informatie heel wat ongerief.

Het is naast het trekgewicht, overigens ook belangrijk te kijken naar het trekvermogen auto. Het verschil ligt in het extra vermogen waarover de auto beschikt om het gewicht met zich mee te trekken. Een auto met een groot trekvermogen hoeft perse niet een hoog trekgewicht te hebben omdat er ook de andere factoren zoals het onderstel, de remmen en de aandrijflijn erbij komen kijken.